Sezonowość produktów to niezwykle ważna kwestia w kuchni – zarówno kuchni profesjonalnej w restauracjach, jak i w domowym zaciszu, gdzie przygotowujemy codziennie posiłki dla siebie i swoich bliskich. Szefowie kuchni traktują sezonowość bardzo poważnie. W codziennej diecie też powinniśmy korzystać na co dzień z jak największej ilości produktów sezonowych – niesie to ze sobą same plusy.
Sezonowość na talerzu to samo zdrowie
Produkty, na które jest sezon, mają najwięcej witamin i składników mineralnych, są najsmaczniejsze i pięknie pachną. Kierowanie się sezonowością pozwala cieszyć się najlepszym smakiem potraw, ale i prowadzi do zdrowej, zbilansowanej diety.
„Jesteśmy tym, co jemy” – to hasło słyszał już chyba każdy. Na przestrzeni kilku lat, nasza świadomość zdrowego odżywiania zdecydowanie wzrosła, chcemy jeść zdrowo i dobrze.
Czytamy etykiety, zwracamy uwagę na skład dań, wybieramy produkty wartościowe. Odżywianie sezonowe to najlepszy sposób, aby jeść warzywa i owoce wtedy, kiedy smakują najlepiej, są najzdrowsze, ale i najtańsze na polskim rynku.
Sezonowość produktów się opłaca!
Istotną zaletą sezonowych produktów jest cena – są tanie, ponieważ w sezonie takich produktów jest najwięcej! Ponadto polskie surowce sezonowe pozyskujemy od lokalnych dostawców, nie muszą pokonywać tysięcy kilometrów zanim trafią na sklepowe półki. Dlatego też polskie truskawki w czerwcu kosztują kilkakrotnie mniej, niż te importowane do nas poza sezonem.
Sezonowość w restauracjach
Restauracje i szefowie kuchni zwracają olbrzymią uwagę na trend sezonowości. W parze z nią często idzie regionalność i lokalność oraz tradycja. Warto korzystać z dobrodziejstw, które posiada dany region i które zostały tam wyhodowane. Wskazane jest wręcz, aby się tym chwalić. Wizerunek restauracji jest wówczas wiarygodny i przyjazny. Podczas tworzenia menu, każdy zespół zarządzający restauracją zwraca szczególną uwagę na ceny surowców, które mają bezpośredni wpływ na food cost. To od niego głównie zależą ceny dań w karcie menu.
W ostatnich latach na szczęście coraz częściej otwieramy się na nasz polski lokalny rynek surowców. Trendy zagraniczne przestają już mieć taki wpływ jak kiedyś. Żywność sezonowa jest bardzo dobrej jakości, jest eko, naturalna i zdrowa. Jednym z klientów Digital Dumpling jest właśnie restauracja, która kładzie nacisk na sezonowość w swojej karcie menu: >3 Kolory<
Jak korzystać z sezonowości świadomie i mądrze?
Ile razy zdarzyło się Wam kupić pomidora zimą, który wyglądał jak z okładki gazetki promocyjnej, a…nie miał smaku? Ba! Nawet nie pachniał. Truskawki w lodówkach sklepowych w grudniu są takie jakby plastikowe i kosztują krocie. Nietrudno się domyślić, że nie pochodzą od lokalnego rolnika. Dla tych, którzy o sezonowości wiedzą tylko tyle, że szparagi są w maju, a truskawki jakoś latem, są na szczęście gotowe rozwiązania. W sieci znajdziemy kalendarze sezonowości. Jest to spis warzyw i owoców, które polecane są do spożycia w określonym czasie – porze roku, a nawet z dokładnym podziałem na miesiące. To w tym czasie właśnie mamy do czynienia z naturalnym cyklem wzrostu produktu i jego dojrzewaniem. Warto odwiedzać więc targi i bazarki i kupować tam od rolników świeże produkty prosto z pola.
Czy z powyższego wynika, że w danej porze w roku powinniśmy jeść wyłącznie to, co jest dostępne? Oczywiście, że nie! Taka dieta mogłaby zahaczać o nudę. Na szczęście w Polsce jest sporo produktów, dostępnych przez cały rok, m.in.: ziemniaki, cebula, buraki, czosnek, kapusty, marchew, seler, pietruszka, a z owoców gruszki i jabłka. Świetnym rozwiązaniem na dostępność sezonowych produktów przez cały rok są mrożonki i domowe przetwory.